Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Το καρναβάλι στη Γερμανία

(Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε από αναγνώστη του blog στο e-mail μου)


Οι απόκριες ,η πέμπτη εποχή του χρόνου
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και ... σωστά: η πέμπτη εποχή  ονομάζεται Καρναβάλι! Με αυτή τη λέξη-κλειδί, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως όμορφες βενετσιάνικες μάσκες ή το Ρίο ντε Τζανέιρο και πολύχρωμες ομάδες της σάμπα. Πιθανώς και εσείς, σωστά;

Ξέρατε ότι "η τρελή περίοδος" γιορτάζεται στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία; Το καρναβάλι, επίσης γνωστό ως Καθαρά Δευτέρα ή Καρναβάλι έχει, ακόμα και σε εμάς μια πολύ μακρά παράδοση. Μια σύντομη ματιά πίσω στο Μεσαίωνα αποδεικνύει ότι:
Η λατινική Carne vale  σημαίνει " αντίο στο κρέας ". Με αυτή την λέξη εννοούμε τις εβδομάδες ανάμεσα στα Θεοφάνια(6 Ιανουαρίου)και την περίοδο νηστείας  του Πάσχα: Μετά το καρναβάλι αρχίζει  στην καθολική Θρησκεία, η 40 ημερών νηστεία. Καθολικοί Χριστιανοί δεν πρέπει να τρώνε κρέας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και κάποια άλλα τρόφιμα. Είναι να απορεί κανείς ,ότι οι άνθρωποι πριν από αυτή την περίοδο θέλουν κάτι απολαυστικό να τρων και να πίνουν;

Το «Καρναβάλι», η νύχτα πριν από τη νηστεία διαρκεί  έξι ημέρες, από την "παράλογη Πέμπτη" μέχρι "την τελευταία Τρίτη της Αποκριάς". Σε αυτή την ύψιστη στιγμή του καρναβαλιού, υπάρχει πολύ καλό φαγητό, κρασί, μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Μουσικοί παίζουν, γίνονται αστεία και υπάρχει χορός . Οι άνθρωποι ντύνονται με ευφάνταστες μάσκες και κοστούμια. Έτσι, μπορούν να πουν κατά τη διάρκεια της τρελής περιόδου την γνώμη τους  στον καθένα ,πράγμα που σε διαφορετική περίοδο  δεν θα τολμούσαν να πουν  σε κανέναν . Σε κάθε περιοχή έχουν δημιουργηθεί σε κάθε τόπο κατά την διάρκεια των αιώνων έθιμα καρναβαλιού και τοπικές μάσκες.
Για την Εκκλησία αντικατοπτρίζεται στο θορυβώδες καρναβάλι  ο τρελός και ανάποδος  κόσμος του διαβόλου. Επειδή σε αντίθεση με αυτόν κόσμο η ήσυχη σαρακοστή και το Πάσχα κερδίζουν σε σεβασμό και σημασία. 

Από τον 19ο Αιώνα χάνεται ολοένα και περισσότερο η πίστη στην γερμανόφωνη  περιοχή . Με την νηστεία του Πάσχα εξαφανίζεται και η θρησκευτική σημασία του καρναβαλιού. Μέχρι σήμερα, ντύνονται και μεταμφιέζονται  πολλοί άνθρωποι ευχάριστα. Θέλουν  να περάσουν  μερικές ημέρες ή εβδομάδες και να ξεχάσουν την καθημερινή ζωή τους και να μπουν  σε ένα διαφορετικό ρόλο . Θέλουν να  διασκεδάσουν  και να γιορτάσουν

Η «πέμπτη εποχή» ξεκινά στις 11.11. στις 11 η ώρα και 11 λεπτά. Σε πολλά μέρη υπάρχουν λέσχες καρναβαλιού για να επιλέξουν από τις τάξεις τους έναν  πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα καρναβαλιού . Το βασιλικό ζευγάρι "κυριαρχεί" κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού στο "γελαστό λαό".

Η περίοδος των "μπαλ μασκέ" και οι γιορτές καρναβαλιού ξεκινούν  μετά  την πρωτοχρονιά και   φτάνουν  στο αποκορύφωμά τους μεταξύ των "παράλογη Πέμπτη "  και "την τελευταία Τρίτη της Αποκριάς". Σε πολλές πόλεις υπάρχουν καρναβαλικές παρελάσεις . Οι μεγαλύτερες γίνονται στην  Κολωνία, το Ντίσελντορφ και Μάιντς την  "Καθαρά Δευτέρα" , την προτελευταία ημέρα της Αποκριάς. Την Τρίτη  γιορτάζεται για άλλη μια φορά πολύ άγρια, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με την «καθαρή δουλειά» , ο τελευταίος χορός, το καρναβάλι έχει τελειώσει.
Την επόμενη μέρα, την «Τετάρτη τέφρας» πασπάλιζαν  , ως ένδειξη μεταμέλειας  με στάχτες πρωί το κεφάλι τους και μετά άρχισε η νηστεία. Σήμερα παίρνουμε ένα δισκίο για τον πονοκέφαλο και στη συνέχεια πηγαίνουμε στη δουλειά. Η άγριες  ​​ημέρες πλησιάζουν στο τέλος τους και η καθημερινή ζωή αρχίζει ξανά. Έως τις 11.11. στις 11 η ώρα   και 11 λεπτά!!!


Ενδιαφέρουσες εν συντομία
·         Στην περιοχή  της αλλεμάνικης γλώσσας (νοτιοδυτική Γερμανία, γερμανόφωνη Ελβετία, δυτική Αυστρία) καλείται το Καρναβάλι "Fasenacht» ή «καρναβάλι». Στο βαυαρικό-αυστριακό περιοχή γλώσσα ονομάζεται «Καρναβάλι».

·         Η "Rosenmontag" δεν έχει καμία σχέση με τα λουλούδια.  To rosen προέρχεται από το rasen=τρέχω γρήγορα και άγρια .

·         Γιατί το καρναβάλι αρχίζει στις 11.11στις 11 η ώρα και11 λεπτά; Το 11 ήταν από τον Μεσαίωνα,  ανόητο νούμερο. Είναι κατά ένα μεγαλύτερο από το δέκα εντολές και μικρότερο από ένα από τον αριθμό των μαθητών του Ιησού.

·         Donuts είναι ένα γλυκό ζύμης γεμισμένα με μαρμελάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.