(Αυτή είναι
η ανακοίνωση της Ελληνικής Βικιπαιδείας κατά Πράξης για τη Διακοπή της Δικτυακής Πειρατείας από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση.)
Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητή αναγνώστρια,Η Βικιπαίδεια, λόγω της υπαρξιακής απειλής που θέτει η επί του παρόντος υπό συζήτηση στις ΗΠΑ Stop Online Piracy Act, έχει λάβει μέτρα.
Η Stop Online Piracy Act (Πράξη για τη Διακοπή της Δικτυακής Πειρατείας) υποβλήθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο στις 26 Οκτώβριου 2011 από του Ρεπουμπλικανό Αντιπρόσωπο Lamar Smith. Ο νόμος έχει ως στόχο τη βελτίωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας που διακινείται στο Διαδίκτυο, ωστόσο περιλαμβάνοντας διατάξεις, που θεωρείται ότι προωθούν την λογοκρισία και εμποδίζουν την καινοτομία. Σχολιαστές περιγράφουν τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την SOPA ως μια σύγκρουση μεταξύ των παλαιών και των νέων μέσων, μεταξύ του κλάδου της ψυχαγωγίας στο Χόλιγουντ και την Silicon Valley. Έχει συσταθεί μια συμμαχία μεγάλων επιχειρήσεων, νεοσύστατων επιχειρήσεων, του κινήματος του Ανοικτού Κώδικα, πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών και bloggers εναντίον του SOPA.
Η SOPA αντικαταθιστά ισχύοντες κανονισμούς για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως την Digital Millennium Copyright Act από ένα σύστημα που μεγιστοποιεί τη νομική αβεβαιότητα των Νέων Μέσων. Η SOPA στηρίζεται και επηρεάζεται κυρίως από τη βιομηχανία του θεάματος. Η SOPA θα επηρεάσει όχι μόνο τις ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σελίδες που φιλοξενούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών απειλούνται εν μέρει από σοβαρές δυσκολίες. Η SOPA χρησιμοποιεί το γεγονός της κυριαρχίας των ΗΠΑ στο διαδίκτυο.
Παρατηρούμε όλο και ισχυρότερες πρωτοβουλίες για τη λογοκρισία του Διαδικτύου, με αυξανόμενη ανησυχία. Εκτός από την SOPA στις ΗΠΑ η συζήτηση για την Protect Intellectual Property Act (PIPA) έχει ήδη προγραμματιστεί. Στην Ισπανία, υιοθετήθηκε μετά από παρέμβαση του τοπικού πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε λίγες ημέρες ο Ley Sinde, που προβλέπει ότι μια κρατική επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη για την επιβολή κλειδώματος. Η Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), η οποία φέτος θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει κυρωθεί από πολλές χώρες, επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσίων Διαδικτύου την παρακολούθηση του περιεχομένου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε διενέργεια λογοκρισίας. Το έργο μας, που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία 11 χρόνια δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχει σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον.
Η Βικιπαίδεια, για τους παραπάνω λόγους, συμμετέχει στις διαμαρτυρίες κατά της SOPA, οι οποίες μεταξύ άλλων υποστηρίζονται από την AOL, το Ίδρυμα Creative Commons, το eBay, το Electronic Frontier Foundation, το Facebook, την Google, το Human Rights Watch, το Internet Foundation, την Kaspersky, την Mozilla, τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Twitter και το Yahoo. Περαιτέρω ενέργειες διαμαρτυρίας μπορεί να αποφασιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν είναι απαραίτητο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,Η Κοινότητα
(Πηγή: Ελληνική Βικιπαιδεία)