Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Προχωρά στο Αλιβέρι η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ

Αλλάζει όψη και ο Περιφερειακός του Αλιβερίου, με την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ  στο Αλιβέρι.  Στα πλαίσια των αντισταθμιστικών οφελών για την κατασκευή της διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400KV Αλιβέρι-Σύστημα, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κρίνει απαραίτητη από το 2010 την υπογειοποίηση  μέρους   των τεσσάρων γραμμών 150KV που διασχίζουν την πόλη.  Με συντονισμένες όμως πιέσεις της Δημοτικής Αρχής  των κατοίκων αλλά και βουλευτών  υπογειοποιείται πλέον το σύνολο    των γραμμών 150KV στην κατοικήσιμη περιοχή του Αλιβερίου .

Θα υπογειοποιηθούν  τα καλώδια υψηλής τάσης 150KV από το Κέντρο Υγείας στην είσοδο της πόλης από Χαλκίδα και ακολουθώντας τον Περιφερειακό δρόμο του Αλιβερίου θα ολοκληρωθεί το έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Απομακρύνονται οι πυλώνες τοποθετείται τερματικός σταθμός σε χώρο κοντά στο Κέντρο Υγείας, όπου από εκεί τα καλώδια θα συνεχίσουν εναέρια .Το έργο της υπογειοποίησης θα αγγίξει τα 6.000.000 περίπου ευρώ,  και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα  περίπου εξάμηνο.

Οι γραμμές μεταφοράς με εναέρια καλώδια διέρχονται  σήμερα πάνω από την πόλη του  Αλιβερίου, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό και με την ταχύτατη επέκταση των ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη δικαιολογημένα αυξανόμενη ανησυχία των κατοίκων, σχετικά με τις επιπτώσεις από την έκθεσή τους σ’ αυτά.

Προκειμένου να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και αναβάθμισης της αισθητικής και του περιβάλλοντος, η υπογειοποίηση των γραμμών αποτελεί   μια αναγκαιότητα στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, θα σταματήσουν και οι διαμαρτυρίες των πολιτών για την ενόχλησή τους από τους πυλώνες της ΔΕΗ, ενώ σταθεροποιείται η δυναμικότητα του ρεύματος στους καταναλωτές. Παράλληλα απελευθερώνεται το τμήμα γης στην Πολεοδομική Ενότητα 3,  που λόγω της διέλευσης των καλωδίων ήταν  δεσμευμένο με δουλεία, ενώ μεγάλο τμήμα  παρέμενε εκτός σχεδίου. Την  ολοκλήρωση των εργασιών θα ακολουθήσει  η τροποποίηση του σχεδίου, έτσι ώστε να αποδοθεί η ‘’νεκρή’’ αυτή έκταση σε οικιστική χρήση και  ζώνη πρασίνου, για την πόλη του Αλιβερίου. 

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς,  οι εργασίες εντάσσονται «σε εκτεταμένο πρόγραμμα υπογειοποίησης του εναέριου δικτύου που υλοποιείται σταδιακά και προβλέπει για λόγους υγείας, ασφαλείας, μείωσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά και αισθητικής, την απομάκρυνση των παλιών, επικίνδυνων, καρκινογόνων, ανθυγιεινών και ακατάλληλων πυλώνων και την τοποθέτηση νέου δημοτικού φωτισμού. Έτσι, διασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η προστασία της υγείας των πολιτών και η αποτροπή πιθανών ατυχημάτων, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η αισθητική αναβάθμιση των περιοχών του δήμου μας».

(Πηγή: Δήμος Κύμης - Αλιβερίου, 20.02.2012)

1 σχόλιο:

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.