Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ονόματα σε 2 νέα χημικά στοιχεία!

Πηγή εικόνας: Βικιπαιδεία
Ένα ενδιαφέρον άρθρο που ανακάλυψα χθες στο διαδίκτυο. Αφορά την ονομασία 2 νέων χημικών στοιχείων, του φλερόβιου και του λιβερμόριου. Το άρθρο είναι από τη σελίδα "Η Ρωσία Τώρα".


Στην κολυμβήθρα της Μόσχας δυο νέα χημικά στοιχεία

Την Τετάρτη στο Κεντρικό Οίκο των Επιστημόνων στη Μόσχα θα γίνει η επίσημη τελετή «βάπτισης» των νέων χημικών στοιχείων με αριθμούς 114 και 116, τα οποία για πρώτη φορά συντέθηκαν από ρώσους φυσικούς στην πόλη Ντουμπνά στην περιφέρεια της Μόσχας.
Το στοιχείο υπ’αριθμό 114 συντέθηκε το 2000 με βομβαρδισμό στο κυκλοτρόνιο πλουτονίου-242 με πυρήνες του ασβεστίου-48, και το στοιχείο απ’αριθμό 116 – το 2004 ως αποτέλεσμα αντίδρασης του ασβεστίου-48 και κιουρίου-245. Οι δοκιμές αυτές διεξαγόταν από τους ρώσους επιστήμονες σε συνεργασία με αμερικανούς συναδέλφους τους, στο Εθνικό εργαστήριο του Λίβερμορ.

Το Μάϊο του 2012 η Διεθνής Ένωση θεωρητικής και εφαρμοσμένης χημείας αποδέχτηκε τις προτάσεις των επιστημόνων, και ονόμασε το υπ’ αριθμόν 114 χημικό στοιχείο «φλερόβιο» και το υπ’ αριθμόν 116 – «λιβερμόριο», ενώ αναγνώρισε και τις σχετικές συντομογραφίες Fl και Lv. 

Στην Επίσημη τελετή θα λάβουν μέρος οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τα στοιχεία, οι συνεργάτες τους από πολλές χώρες, οι αρχές της Μόσχας, όπως και ειδική αποστολή του Δημαρχείου της πόλης Λίβερμορ, το όνομα της οποίας θα λάβει ένα από τα νέα χημικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.