Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Περί Ουκρανίας...

Πηγή εικόνας: Ναυτεμπορική
Η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία είναι ένα απ' τα πιο φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας! Εκτεταμένες διαδηλώσεις και ταραχές, παρεμβάσεις ξένων χωρών και συμφερόντων, άλλα και άνοδος του φασισμού, οπαδοί του οποίου συμμετέχουν στη νέα διακυβέρνηση, είναι μερικές από τις εικόνες της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία! Στη χώρα επικρατεί εσωτερικός διχασμός και σύγκρουση, ανάμεσα στους Ρωσόφιλους και αυτούς που επιθυμούν ένταξη στην Ευρώπη, με το ενδεχόμενο διαμελισμού της χώρας να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το πιο τρομακτικό της υπόθεσης, και στο οποίο θα σταθώ, είναι η έξαρση του φασισμού στην Ουκρανία. Με την φυγή του προέδρου Γιανουκόβιτς στη Ρωσία (ο οποίος δεν είναι άμοιρος ευθυνών) , στη νέα κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε, συμμετέχουν και ακροδεξιοί, οι οποίοι μάλιστα διακηρύττουν ότι οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και οι κομμουνιστές δεν έχουν θέση στην Ουκρανία, επιδιδόμενοι σε ένα ανελέητο "κυνήγι" και "εξευτελισμό" κομμουνιστών και μειονοτήτων. Μειονότητες, όπως η Ελληνική, κινδυνεύουν να μην μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα τους, αλλά και να έχουν τα ίδια δικαιώματα, μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η νέα διακυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, στηρίζεται από τις "δημοκρατικές" ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι ο φασισμός βρίσκει συνεχώς έδαφος. Η Ουκρανία, όντως Δημοκρατία της ΕΣΣΔ, βίωσε τα δεινά του κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και προσωπικά, μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός το ότι υπάρχουν οπαδοί του φασισμού σε αυτή τη χώρα.

Ο φασισμός είναι μια ακραία αντιανθρώπινη έκφανση της κοινωνίας, που στρέφει τον άνθρωπο ενάντια στον άνθρωπο, εκτρέφει το μίσος για το διαφορετικό και συντελεί στην πνευματική νωθρότητα και την ανάπτυξη στερεοτύπων. Ταυτόχρονα γεννά το ρατσισμό, την ξενοφοβία, καλλιεργεί τη βία, τον εθνικισμό και άλλα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας.

"Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.", έγραψε κάποτε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις!

Χρειάζονται, λοιπόν αγώνες και πάλη κατά του φασισμού για την εδραίωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με το χρώμα, την καταγωγή, το φύλο, τη θρησκεία ή άλλα χαρακτηριστικά, χωρίς εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, ο γόνιμος διεθνισμός, θα συντελέσει στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών και εγκαθίδρυσης της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Όσον αφορά τώρα την Ουκρανία, θα πρέπει να υπάρξει γόνιμος διάλογος, τόσο εντός της χώρας, όσο και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση της χώρας. Στο διάλογο αυτό, δεν πρέπει να παίξουν ρόλο τα ακραία στοιχεία. Ο Ουκρανικός λαός, πρέπει να λάβει μια απόφαση, σκεπτόμενος ένα δημοκρατικό και ανεξάρτητο μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.