Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μείωση της διδακτέας ύλης

Τον προηγούμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου, είχα γράψει σχετικό άρθρο στο blog μου σχετικά με τη μείωση της διδακτέας ύλης από την Ε' Δημοτικού μέχρι την Γ' Λυκείου. Επανέρχομαι, λοιπόν, στο ζήτημα αυτό, καθώς χθες έφτασε στα χέρια μου το επίσημο χαρτί του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που περιγράφει που θα γίνουν μειώσεις. Να τονίσω ότι ουδεμία μείωση έγινε σε φιλολογικά μαθήματα, αλλά μόνο σε μαθήματα που αφορούν τις φυσικές επιστήμες, όπως Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική, Γεωγραφία κτλ. Επειδή είμαι ακόμα στο γυμνάσιο, Γ' Γυμνασίου, δεν θα σχολιάσω τις περικοπές στο Λύκειο, αλλά μόνο το Γυμνάσιο. Οι λόγοι περικοπής κάποιων μαθημάτων είναι αστείοι έως γελοίοι, και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:
  • Πέρυσι, που ήμουν Β' Γυμνασίου, θυμάμαι που το βιβλίο είχε σχετικό κεφάλαιο με τις θάλασσες που περικλείουν τη Ευρωπαϊκή ήπειρο (Μεσόγειος, Βαλτική, Βόρεια). Το υπουργείο λέει ότι το μάθημα με τη Βαλτική και τη Βόρεια είναι εκτός, γιατί η Ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα.

  • Τα βουνά και τα ποτάμια της Ελλάδος που διδάχτηκα πέρυσι, είναι και αυτά εκτός ύλης, γιατί τα διδαχτήκαμε στην... Ε' Δημοτικού.

  • Στη φυσική της Β' Γυμνασίου, το πολύ ωραίο κεφάλαιο που αφορούσε τη κίνηση, είναι σχεδόν εκτός, γιατί οι ορολογίες είναι δύσκολες.

Στη σχετική εγκύκλιο υπάρχουν και άλλα τραγελαφικά παραδείγματα, που μόνο γέλιο προκαλούν. Πρέπει να συνηθίσουμε και στα δύσκολα κάποια στιγμή. Νομίζω ότι αυτή η κίνηση του αρμόδιου υπουργείου, προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των μαθητών. Τα σχόλια δικά σας...

(Για να διαβάσετε το άρθρο που είχα γράψει παλιότερα, σχετικά με αυτό το θέμα, κάντε κλικ ΕΔΩ.)

3 σχόλια:

  1. Πρέπει να μειωθεί η ύλη. Πιστεύω πως τα βιβλία πρέπει να είναι σύντομα και ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΑ χωρίς αρλούμπες και πολλες λεπτομέριες αλλά με ουσία. Πράγματι κάποιες μειώσεις είναι τραγελαφικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά:http://socrates1997.blogspot.com/2010/09/blog-post_14.html Έκανα μια ταινία!!
    Όπως περνάς άσε και κανένα σχόλιο.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @socrates1997 Θα συμφωνήσω μαζί σου όσον αφορά το στυλ γραψίματος των σχολικών βιβλίων, δηλ. με ουσία και σύντομα. Κάποια πράγματα όμως είναι αρκετά βασικά και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να περικοπούν. Όσο για την οικολογική ταινία που έφτιαξες, την είδα και τη βρήκα πολύ ωραία. Σου έχω αφήσει σχόλιο στο αντίστοιχο post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.