Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αφιέρωμα στα Greeklish

Σε αυτήν την ανάρτηση θα σας παρουσιάσω μια ιστοσελίδα, η οποία μπορεί να μετατρέπει Greeklish σε Ελληνικά και το αντίστροφο. Η σελίδα αυτή είναι: http://speech.ilsp.gr/greeklish/greeklishdemo.asp, αλλά μπορεί να μετατρέψει συγκεκριμένο αριθμό λέξεων ανά φορά, καθώς αποτελεί τη διαδικτυακή demo έκδοση του προγράμματος "All Greek to Me!" του Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου (Ι.Ε.Λ). Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Τα Greeklish, τα οποία είναι η Ελληνική Γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο, χρησιμοποιούνται ευρέως από τους νέους όταν θέλουν να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, μέσω ηλεκτρονικών μέσων (E-Mail, Chat, SMS, κτλ.). Ο αριθμός των νέων που τα χρησιμοποιεί είναι αρκετά μεγάλος. Ο λόγος; Άλλοι θεωρούν ότι έτσι γράφουν το μήνυμά τους πιο γρήγορα, άλλοι δεν θέλουν τα γραπτά τους να γίνονται αντιληπτά από τους γονείς ή από άλλους φίλους. Όπως πληροφορούμαστε από την Ελληνική Wikipedia, στο αντίστοιχο άρθρο για τα Greeklish, αυτά εμφανίστηκαν καθώς στους πρώτους υπολογιστές δεν υπήρχε υποστήριξη Ελληνικών. Τα Greeklish που χρησιμοποιούνται σήμερα ποικίλουν. Κάθε παρέα έχει αναπτύξει τη δικιά της "έκδοση", για να μη μπορούν να αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματά της από άλλες παρέες. Πλέον, οι πιο μανιώδεις χρήστες, για να κερδίσουν χρόνο, κόβουν γράμματα από λέξεις, ή αντικαθιστούν άλλα με αριθμούς που τους μοιάζουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί, είναι και στο σχολείο μου, που κάνουν σκονάκια σε Greeklish, για να μην τα καταλαβαίνουν οι καθηγητές.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ:
Πολλοί θεωρούν ότι τα Greeklish "σκοτώνουν" την Ελληνική Γλώσσα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Εγώ πιστεύω ότι, εφόσον όλα σχεδόν τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα αναγνωρίζουν Ελληνικά και μπορεί να γίνει χρήση αυτών και Ελληνικού περιβάλλοντος εργασίας, τα greeklish δε χρειάζονται, καθώς δημιουργήθηκαν για να λύσουν το πρόβλημα απουσίας Ελληνικών από τους υπολογιστές, πράγμα που έχει λυθεί. Πρέπει, πιστεύω, να προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε χρήση Ελληνικού Πληκτρολογίου. Εγώ το χρησιμοποιώ σε συνομιλίες μου στο Facebook, το MSN ή σε γραπτά μηνύματα από το κινητό μου τηλέφωνο. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να ξεχάσει πώς είναι η σωστή ορθογραφία και στίξη των Ελληνικών.

1 σχόλιο:

  1. Αν και είμαι υπερμαχος των ελληνικών καμιά φορά την πατάω και γραφω Greeklish. Ήθελα από καιρό να αναφερθώ σε αυτό το θέμα γιατί δημιουργούν πρόβλημα και στις μηχανές αναζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.