Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Οδοιπορικό στις Χαμένες- Αλησμόνητες Πατρίδες) - Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Τ.Κ 34500 ΑΛΙΒΕΡΙ
ΤΗΛ – FAX: 22230 23244

ΑΛΙΒΕΡΙ 18/07/2012     




                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Οδοιπορικό στις Χαμένες- Αλησμόνητες Πατρίδες)
       Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδρομή του τοπικού τμήματος Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών στην Μ Ασία από 2-7  έως 9-7-2012 περιοχή που μέχρι τώρα την είχαμε γνωρίσει από βιβλία και προφορικές διηγήσεις.
 «Τα Δαρδανέλια και η Τροία ήταν οι πρώτοι σταθμοί για να ακολουθήσουν το  Αϊβαλί η πατρίδα του Κόντογλου. Στα Μοσχονήσια  επισκεφτήκαμε  τον το Ναό των Ταξιαρχών, ελληνική εκκλησία μισοερειπωμένη σήμερα για  να ακολουθήσει η Πέργαμος. Ελληνιστική πόλη χτισμένη από τον Λυσίμαχο, με μεγάλη ακμή και πλούτο.
Μέσω Φώκαιας και Μενεμένης φτάσαμε στη Σμύρνη, την πόλη της ακμής, την πόλη της καταστροφής. Η σύγχρονη όψη της μας απογοήτευσε. Οι αναγνώσεις αποσπασμάτων από τη λογοτεχνία και την ιστορία από μέλη της παρέας μας, ζωντάνεψαν την αρχοντιά της πόλης, τον πολιτιστικό της  πλούτο και την κοσμοπολίτικη κοινωνία της. Κορδελιό, Μπουρνόβα, Καρατάσι, Φραγκομαχαλάς, παραλία Και. Ελληνικές γειτονιές με σπίτια αρχοντικά, διατηρημένα ή όχι από τους Τούρκους, να θυμίζουν περασμένα μεγαλεία.
Θα ακολουθήσει επίσκεψη στις ιωνικές πόλεις Έφεσο και Μίλητο. Μεγάλα κέντρα του ελληνισμού αδιαλείπτως ακμάζοντα. Η Έφεσος του σκοτεινού φιλοσόφου Ηράκλειτου. Ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαίος χώρος, πόλη ολόκληρη. Πάνω στα ερείπια χτίζουμε νοερά τους ναούς της Αρτέμιδος, το  βουλευτήριο, τη βιβλιοθήκη του Κέλσου . Θαυμάζουμε το τεράστιο θέατρο των 25000 θέσεων.
Μεσημεριανή ανάπαυλα στο Κιρκιτζέ.  Χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων,που οφείλει την επισκεψιμότητά του στον ελληνικό οικισμό με τα περίτεχνα σπίτια και τη ρυμοτομία, τόπος γέννησης της Διδώς Σωτηρίου. Το ύμνησε δεόντως το χωριό της στα «Ματωμένα Χώματα».
Στα Βουρλά, στο γραφικό λιμάνι των ψαράδων πίνουμε καφέ και φωτογραφιζόμαστε μπροστά στο σπίτι του Γ. Σεφέρη. Σιγοτραγουδάμε «…Mε τι καρδιά, με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος, πήραμε τη ζωή μας· λάθος! κι αλλάξαμε ζωή.»
Επιστροφή στο Αλιβέρι μέσω Χίου στην οποία ξεναγηθήκαμε την τελευταία μέρα της εκδρομής»  

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θ.  Γκέκας
Λ. Μεγαρίτη
Λ. Γλάρου          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.