Τζώρτζ Όργουελ |
Βρισκόμαστε το έτος 1984 σε μια φανταστική χώρα, την Ωκεανία (ο κόσμος έχει χωριστεί σε 3 κράτη: την Ωκεανία, την Ευρασία και την Ανατολασία). Ο (ανύπαρκτος) ηγέτης της χώρας είναι ο Μεγάλος Αδελφός, ιδεολογία της χώρας ο ΑΓΓΣΟΣ (Αγγλικός Σοσιαλισμός) και επίσημη γλώσσα η Νέα Ομιλία. Στη χώρα επικρατεί ένα απολυταρχικό καθεστώς.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ |
Ο κόσμος το 1984 |
Η επιστήμη υπηρετεί τις ανάγκες του ελέγχου και της καταστολής των πολιτών, αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας. Έχει στρατευτεί. Η λογοκρισία επικρατεί στην τέχνη, ώστε τα έργα να είναι σύμφωνα με το Κόμμα. Ακόμα, τα λογοτεχνικά έργα της Ωκεανίας, δεν γράφονται από ανθρώπους, αλλά από ειδικές μηχανές! "Σήμερα η επιστήμη, με τη παλιά σημασία της λέξης, έχει πάψει σχεδόν να υπάρχει στην Ωκεανία. Στη Νέα Ομιλία δεν υπάρχει λέξη για την «Επιστήμη». [...] Και αυτή ακόμα η τεχνολογική πρόοδος πραγματοποιείται μόνο όταν τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμεύσουν με κάποιο τρόπο για την περιστολή της ανθρώπινης ελευθερίας."
Οι κοινωνικές τάξεις στην Ωκεανία |
Το έγκλημα της σκέψης είναι θανάσιμο αδίκημα. "Κανείς δεν γλίτωνε ποτέ από την παρακολούθηση, και δεν υπήρχε κανείς που να μην ομολογούσε στο τέλος. Αφού είχες διαπράξει έγκλημα σκέψης, ήταν σίγουρο πως μια μέρα θα βρισκόσουν νεκρός". Η ορθή άποψη είναι του Κόμματος και πρέπει να υιοθετείται χωρίς ενδοιασμούς, δεν πρέπει να έχει κάποιος την παραμικρή υπόνοια ότι το Κόμμα λανθάνει και ότι ο Μεγάλος Αδελφός (που όλοι τον αγαπούν και αυθόρμητα χειροκροτούν) πρέπει να πέσει. Γι αυτό, το Κόμμα προσπαθεί να το εξαλείψει, ελέγχοντας την καθημερινότητα, τα συναισθήματα και τη γλώσσα. Η Νέα Ομιλία, η νέα γλώσσα του καθεστώτος, θα περιέχει τόσες λίγες λέξεις και θα είναι έτσι δομημένη, ώστε ο άνθρωπος να μην μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να αναπτύξει τη σκέψη του και να επαναστατήσει. Τα συναισθήματα, όπως ο έρωτας, η φιλία και η αγάπη είναι άχρηστα, όλος ο ενθουσιασμός πρέπει να διοχετεύεται στο Κόμμα και στην εργασία. Το μίσος είναι έκδηλο: για τον Γκολντστάιν και την οργάνωσή του (Αδελφότητα), τους εχθρούς, τους εγκληματίες σκέψης. Τα μικρά παιδιά, μέσα από οργανώσεις νεολαίας, μαθαίνουν να κρυφακούν τους γονείς τους, και να τους καταδίδουν, αν μιλήσουν κατά του Μεγάλου Αδελφού.
Ο ιδανικός πολίτης για το κράτος είναι ο απόλυτα αφοσιωμένος στο Κόμμα και τις επιταγές του, δεν πίνει, δεν καπνίζει, είναι αθλητικός, συμμετέχει με θέρμη στις κρατικές δραστηριότητες, δεν έχει ερωτικές σχέσεις, υποβαθμίζει το θεσμό της οικογένειας..., γενικά διοχετεύει τον ενθουσιασμό του για το Κόμμα και τον ΑΓΓΣΟΣ.
ΑΓΓΣΟΣ |
Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα ζει ο ήρωας του βιβλίου, ο Γουίνστον Σμιθ, μέλος του Εξωτερικού Κόμματος, εργαζόμενος στο τμήμα αρχείων του ΥΠΑΛ, όπου γινόταν η παραχάραξη της ιστορίας. Ζει στο Λονδίνο, την πρωτεύουσα της Πρώτης Περιοχής, στην τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ωκεανίας. Ο Γουίνστον αισθάνεται καταπίεση σε αυτήν την καθημερινότητα και κάνει την πρώτη πράξη αντίστασής του, αρχίσει να γράφει ημερολόγιο με τις σκέψεις του. Στο σκληρό εργασιακό του περιβάλλον βλέπει το μίσος για τους εχθρούς του καθεστώτος και την προπαγάνδα που έχει καλλιεργηθεί στους συναδέλφους του, τα οποία ακολουθεί και αυτός, εκούσια ή ακούσια. Υπάρχει ο φόβος, ότι αν αποκαλυφθούν άθελά του οι σκέψεις του, θα συλληφθεί ως εγκληματίας σκέψης. Παλεύει με τις αναμνήσεις του απ' το παρελθόν, το οποίο ελάχιστα θυμάται. Η επόμενη πράξη αντίστασης είναι η σύναψη ερωτικής σχέσης με την Τζούλια, η οποία εργάζεται στο ίδιο Υπουργείο, στο τμήμα
Τηλεοθόνη (απ' την ταινία 1984) |
Κλείνοντας, αντί επιλόγου, παραθέτω μερικές φράσεις απ' το βιβλίο.
Η διπλή σκέψη είναι η ικανότητα να έχεις ταυτόχρονα δύο πεποιθήσεις αντιφατικές μεταξύ τους και να παραδέχεσαι και τις δύο. Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που ανήκει στο Κόμμα ξέρει υπό ποια έννοια πρέπει να τροποποιηθούν οι αναμνήσεις του. Κατά συνέπεια, ξέρει ότι παίζει ένα παιχνίδι με την αλήθεια, αλλά, έχοντας ασκηθεί στη διπλή σκέψη, πείθει τον εαυτό του ότι η αλήθεια δεν έχει παραβιαστεί.
Θυμάσαι, συνέχισε, που έγραψες στο ημερολόγιό σου "Ελευθερία είναι η ελευθερία να λες ότι δύο και δύο ίσον τέσσερα"; Ο Ο'Μπράιαν σήκωσε το αριστερό του χέρι, με την πλάτη του γυρισμένη στον Γουίνστον, με τα τέσσερα δάκτυλα εκτεταμένα και τον αντίχειρα κρυμμένο.
-Πόσα δάκτυλα είναι αυτά, Γουίνστον;
-Τέσσερα.
-Κι αν το Κόμμα πει ότι δεν είναι τέσσερα, αλλά πέντε, τότε πόσα είναι;
-Τέσσερα.
Η λέξη τέλειωσε με μια κραυγή πόνου.
Κατά κανόνα, ο πόλεμος είναι πάντα οργανωμένος έτσι ώστε να καταβροχθίζει το πλεόνασμα που θα μπορούσε να υπάρχει αφού καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού. Στην πράξη, υπολογίζουν τις απαραίτητες υλικές ανάγκες του πληθυσμού πάντα κάτω από πραγματικό τους επίπεδο. [...] Κρατούν όλο τον κόσμο, ακόμα και τις προνομιούχες τάξεις, κοντά στα όρια της φτώχειας, κατόπιν εσκεμμένης πολιτικής.
Ο Πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία είναι σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη. (Σύνθημα του Κόμματος)
Ο πόλεμος κατ' ουσίαν είναι η καταστροφή, όχι απαραίτητα της ανθρώπινης ζωής, αλλά των προϊόντων του ανθρώπινου μόχθου. Ο πόλεμος είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να καταστραφούν, να διαλυθούν στη στρατόσφαιρα ή να βυθιστούν στα βάθη της θάλασσας υλικά, που αλλιώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις μάζες να ζουν πιο άνετα και κατά συνέπεια να σκέφτονται περισσότερο απ' όσο είναι επιθυμητό.
Στην κορυφή της πυραμίδας (της κοινωνίας της Ωκεανίας) βρίσκεται ο Μεγάλος Αδελφός. Ο Μεγάλος Αδελφός είναι αλάθητος και παντοδύναμος. Κάθε επιτυχία, κάθε επίτευγμα, κάθε νίκη, κάθε επιστημονική ανακάλυψη, κάθε γνώση, κάθε σοφία, ευτυχία, αρετή, θεωρείται ότι πηγάζει κατ' ευθείαν από τη διοίκηση και την έμπνευση του. [...] Ο Μεγάλος Αδελφός είναι η μάσκα υπό την οποία το Κόμμα επέλεξε να εμφανιστεί στον κόσμο.
Ελευθερία είναι η ελευθερία να λες ότι δύο και δύο ίσον τέσσερα. Αν αυτό γίνει παραδεχτό, όλα τα άλλα ακολουθούν.
---------------------------------------------
Για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απ' την Αγγλική και Ελληνική Βικιπαίδεια, και το βιβλίο "1984 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ" των εκδόσεων ΚΑΚΤΟΣ.
--------------------------------------------
Ένα βιβλίο που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε! Εγώ αγόρασα και διάβασα την ελληνική έκδοση, απ' τις Εκδόσεις Κάκτος.
ήταν μια κριτική στον σταλινισμό...
ΑπάντησηΔιαγραφήφευ όμως ο κύριος αυτός δεν πήγε προς τα αριστερά... προς τας μυστικάς υπηρεσίας έτρεξε... Κρίμα..