Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

6 μέρη που δε φανταζόσασταν ότι τρέχουν Linux

Ως υποστηρικτής του ελεύθερου λογισμικού, αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο. Είμαι της άποψης ότι το λογισμικό ελεύθερου κώδικα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, πανεπιστήμια, οργανισμούς κτλ. , όχι μόνο λόγω της ελεύθερης διάθεσής τους (μηδενικό κόστος), αλλά και λόγω της σταθερότητας, της προστασίας και της απλής φιλοσοφίας, με την οποία έχουν δομηθεί. Αυτά έχουν γίνει αντιληπτά στο εξωτερικό, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Στη χώρα μας, όμως, κράτος και φορείς ακόμα αδιαφορούν και δε στηρίζουν τέτοια εγχειρήματα, με αποτέλεσμα, ό,τι πρόοδος γίνεται σε αυτό το θέμα, να στηρίζεται σε ατομική πρωτοβουλία. Οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα, είναι απαρχαιωμένοι από πλευράς software και handware και δέσμιοι... των windows, κυρίως παλαιών εκδόσεων. Μακάρι στο μέλλον να γίνουν βήματα στη χώρα μας, όσον αφορά τη υποστήριξη του ελεύθερου λογισμικού και την εισαγωγή του στις δομές και τους φορείς του κράτους...!
--------------------------------------------------------
Το Linux, ως γνωστόν, είναι ένα από τα πιο ασφαλή και σταθερά λειτουργικά συστήματα. Αυτή του η σταθερότητα, αυτόματα, αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα του για οικονομικούς, κρατικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ορίστε τα παραδείγματα από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες που τρέχουνε Linux:

1) Κυβερνήσεις
Τι σχέση έχουν το υπουργείο άμυνας της Αμερικής, η κυβέρνηση της Ισπανίας και το Γαλλικό κοινοβούλιο; Μα φυσικά, τρέχουν Linux! Συγκεκριμένα Red Hat , Debian-based distro και Ubuntu. Ο λόγος είναι η οικονομία και η ανωτερότητα που βρίσκουν αυτές οι χώρες στα προγράμματα ανοιχτού κώδικα.

2) Κρατική Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας
Η κρατική βιομηχανική εμπορική τράπεζα της Κίνας, χρησιμοποιεί Linux για λόγους οικονομίας και σταθερότητας για τους web server της, σε 20.000 καταστήματα.

3) Εκπαίδευση
Τα σχολεία της Σουηδίας, της Ρωσσίας, της Γεωργίας, μερικών περιοχών της Ινδιας, του Πακιστάν, αλλά και τα πανεπιστήμια της Γερμανίας, επικροτούν τη διάδωση του ανοικτού κώδικα, εγκαθιστώντας στους υπολογιστές τους το Linux, κυρίως για λόγους οικονομίας και συμβατικότητας με διάφορες αρχιτεκτονικές επεξεργαστών.

4) Google
Η θρυλική εταιρεία-κωλοσσός Google βασίζει την επιτυχία της στο Linux. Εκτός από το android, που είναι βασισμένο στο linux, οι server της εταιρείας, που εξουσιοδοτούν την αναζήτηση Google, καθώς και ορισμένοι desktop υπολογιστές, τρέχουν ένα "ubuntuειδές" distro, ονόματι "Goobuntu"

5)  Wikipedia
H wikipedia, είναι άλλη μια οπαδός του Linux. Μετά από χρήση Fedora και Red Hat, η πασίγνωστη ιντερνετική εγκυκλοπέδια, άλλαξε σε ubuntu μετά από μακρά θητεία στους server της.

6)C.E.R.N.
Ο CERN, το γνωστό κέντρο επιστημών, χρησιμοποιεί το Scientific Linux, μια διανομή για επιστημονικούς σκοπούς, η οποία ενδυναμώνει τους εξυπηρετητές το τεράστιου επιταχυντή αδρονίων(LHC).

Πηγή: linuxinside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.