Η 9η Μαΐου γιορτάζεται στη Ρωσία ως η "Ημέρα της νίκης" (День Победы, Den' Pobedy). Αργά το βράδυ της8ης Μαΐου του 1945 (ώρα Βερολίνου), δηλαδή ξημερώματα της 9ης Μαΐου με την ώρα της Μόσχας, υπεγράφη η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. Η πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν μια χώρα που έζησε το φρικτό πρόσωπο του πολέμου καθώς, πάνω από 25 εκατ. Σοβιετικοί πέθαναν. Η πιο καθοριστική μάχη που έδωσαν οι Σοβιετικοί, εναντίον των δυνάμεων του άξονα, ήταν η μάχη του Στάλινγκραντ. Η νίκη τους εκεί, "έγειρε την πλάστιγγα" προς τους Συμμάχους, και οδήγησε, στην αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού και στην προέλασή του προς το Βερολίνο. Εκτός απ' τη Ρωσία,η ημέρα της νίκης, γιορτάζεται και σε πολλά πρώην κομμουνιστικά κράτη, αλλά και στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1946. Τη μέρα αυτή, λαμβάνει χώρα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με τη συμμετοχή στρατιωτών, αρμάτων και αεροπλάνων. Εκτός από τον κόσμο και την πολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις εκδηλώσεις παρευρίσκονται και οι βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου(έτσι αποκαλείται στη Ρωσία ο Β' Παγκόσμιος).
Ένα γνωστό ρώσικο τραγούδι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι η "Κατιούσα". Κατιούσα είναι υποκοριστικό του ονόματος Κατερίνα. Το τραγούδι μιλά για μια γυναίκα, της οποίας ο άντρας βρίσκεται στον πόλεμο, και αυτή τον περιμένει να γυρίσει. Οι ρώσικοι πύραυλοι Κατιούσα, πήραν την ονομασία τους απ' το συγκεκριμένο τραγούδι.
"Οι μηλιές ανθίζαν’ κι οι αχλαδιές Πυκνή ομίχλη έπλεε στο ποτάμι Η Κατιούσα ξεπρόβαλε στην όχθη Στην ψηλή και απόκρημνη αυτή
Καθώς προβάλλει αρχίζει ένα τραγούδι Για ένα γκρι της Στέπας αετό Για αυτόν που εκείνη αγαπούσε Του οποίου τα γράμματα φυλά
Ω εσύ, κοπέλας τραγουδάκι Πέταξε στου ήλιου το κατόπι Στον φαντάρο μακρινών συνόρων Της Κατιούσας στείλε τις ευχές
Μακάρι την κοπέλα να θυμάται Και να ακούει αυτή πως τραγουδά την πατρίδα μας κάνε να φυλάξει την αγάπη η κατιούσα όπως φυλά"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.