Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Νύχτες στη Μόσχα

Οι "Νύχτες στη Μόσχα" (ρωσ. Подмосковные вечера) είναι ένα ρώσικο τραγούδι, ένα από τα πιο γνωστά εκτός των συνόρων της Ρωσίας. Γράφτηκε το 1955, αρχικά ως "Νύχτες στο Λένινγκραντ", σε στίχους του Mikhail Matusovsky και μουσική του Vasily Solovyov-Sedoi. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σοβιετικής Ένωσης τους ζητά να κάνουν κάποιες αλλαγές στους στίχους, ώστε το τραγούδι να αναφέρεται στη Μόσχα. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε το 1956, με ερμηνευτή τον Vladimir Troshin. Η μελωδία του τραγουδιού ήταν το σήμα κατατεθέν του Κέντρικού Σοβιετικού Ραδιοφωνικού Σταθμού.

ΣΤΙΧΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ούτε ένας ψίθυρος δεν ακούγεται στον κήπο,
Τα πάντα ηρεμούν μέχρι το ξημέρωμα.
Εάν ήξερες πόσο αγαπητά είναι για μένα,
Τα βράδια κοντά στη Μόσχα!

Το ποτάμι άλλοτε κινείται και άλλοτε όχι
Όλα είναι φτιαγμένα απ' το ασήμι του φεγγαριού.
Ένα τραγούδι ηχεί και δεν ακούγεται
Σε αυτά τα ήσυχα βράδια.

Γιατί, αγάπη μου, με κοιτάς έτσι,
Σκύβεις το κεφάλι σου τόσο χαμηλά;
Δεν είναι εύκολο να σου πω
Όλα τα πράγματα που είναι στην καρδιά μου.

Η αυγή γίνεται όλο και πιο ορατή.
Σε παρακαλώ, να είσαι καλή!
Επίσης, μην ξεχνάς,
Αυτά τα καλοκαιρινά βράδια κοντά στη Μόσχα.

Όσο κι αν έψαξα, δε βρήκα ελληνική μετάφραση του τραγουδιού, παρά μόνο αγγλικές από τα ρώσικα. Γι' αυτό και μετέφρασα τους αγγλικούς στίχους στα ελληνικά.

(Στοιχεία αντλήθηκαν από την Αγγλική Βικιπαιδεία)




Και σε... τζαζ έκδοση (μόνο μουσική)

5 σχόλια:

  1. καλησπερα

    μπραβο για την προσπαθεια
    εγω οταν ακουω Ρωσσικα ουλα ιδια τα ακουω... σα μουσικη φορμα εννοω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά χαρά !!!
    Βασίλη συγχαρητήρια για την δημιουργία του μπλόκ σου. Είναι πράγματι κατατοπιστικό και παράλληλα μας βοήθησε έτσι ώστε να βρούμε την μετάφραση του Ρώσικου τραγουδιού «Νύχτες της Μόσχας». Συγκεκριμένα Ο ΕλληνοΡωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας του Νομού Μαγνησίας θα την χρησιμοποιήσει σε εκδήλωσή του την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 8μμ στην ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16) στο Βόλο. Σε προσκαλούμε να έρθεις και θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε γιατί ένα παιδί της ηλικίας σου είναι πολύ σημαντικό να δραστηριοποιείται με όμορφα θέματα. Καλή πρόοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για σένα. Μπορείς να επικοινωνήσεις με τον ΕλληνοΡωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας μέσα από το προσωπικό μου Face και mail. Βασιλική Τράκη και trakivasiliki@hotmail.com ant;istoixa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.