(Αναδημοσίευση από τη στήλη "ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ" του Θ. Γκέκα, της εφημερίδας του Αλιβερίου Π.Ο.Λ.Ι.Τ.Η.Σ)
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
Πάνε αρκετά χρόνια που άνοιξε Η ΤΡΥΠΑ διαστάσεων περίπου 3Χ2. Ένα ρυμουλκό υπέσκαψε με την προπέλα το βυθό με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο ύφαλος - τεχνητός ογκόλιθος κατασκευασμένος εκ σκυροδέματος - και να συμπαρασύρει τη λιθοδομή του κρηπιδώματος που αναστήριζε το δρόμο. Στον Κάραβο, στον παραλιακό ακριβώς μπροστά από την παιδική χαρά προς τη θάλασσα.
Για ένα διάστημα ο παραλιακός δρόμος έκλεισε και απαγορεύτηκε η διέλευση πεζών και οχημάτων. Εν συνεχεία, επειδή ο αποκλεισμός δρόμου δημιουργούσε προβλήματα όσον αφορά την κυκλοφορία, τοποθετήθηκαν κάγκελα γύρω από την ΤΡΥΠΑ και το πράγμα "τακτοποιήθηκε" προσωρινά.
Η σοφή όμως ελληνική ρήση ¨ουδέν μονομότερον εκ του προσωρινού" βρήκε στην περίπτωση αυτή την καλύτερη εφαρμογή. Το προσωρινό έγινε μόνιμο και παρήλθε πενταετία (!) με την οπή χάσκουσα.
Εύλογη η απορία ολονών. Γιατί μια τόσο απλή περίπτωση δεν αντιμετωπίστηκε; Να μεριμνήσει δηλαδή ο αρμόδιος φορέας, για την αποκατάσταση της τρύπας και να τελειώνει η υπόθεση;
Εδώ αναλαμβάνει δράση η αθάνατη και παντοδύναμη ελληνική γραφειοκρατία.
Για να βουλώσει Η ΤΡΥΠΑ χρειάζεται:
Ο αρμόδιος φορέας υπεύθυνος για τη χερσαία ζώνη του λιμένος, το Λιμενικό Ταμείο δηλαδή, να απευθυνθεί στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της καταργημένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νυν Αντιπεριφερειαρχείας Ευβοίας - Τμήμα Λιμενικών Έργων.
Η ως άνω υπηρεσία να συντάξει η ίδια ή να αναθέσει σε μελετικό γραφείο τη μελέτη με τις εξής εγκρίσεις:
Α. Από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων-Κλασσικών, Βυζαντινών, Νεότερων και Εναλίων.
Β. Από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.
Γ. Από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής - Λιμενικό Σώμα.
Δ. Από τη Λιμενική Επιτροπή.
Ε. Από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά το πέρας της μελέτης πρέπει να δημοπρατηθεί το έργο και ο ανάδοχος να προχωρήσει στην κατασκευή του.
Κόστος κατασκευής με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις πάνω από 30.000 ευρώ ενώ η πραγματική δαπάνη με τη μελέτη δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
Η φύση όμως δεν είναι γραφειοκρατία, απεχθάνεται το κενό και αξιοποίησε την οπή. Την κατέστησε φυσικό ιχθυοτροφείο. Εκεί μέσα έχουν βρει καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής άπειρα οστρακοειδή, καβουροειδή, ιχθείς και μαλάκια κάθε είδους και μεγέθους. Τις προάλλες μάλιστα ερασιτέχνης ψαράς ανέσυρε από την τρύπα -άκουσον άκουσον- ροφόν πέντε (!) κιλών.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να προβληματίζει τους ιθύνοντες. Κατά πληροφορίες σκέπτονται να σκεπάσουν την ΤΡΥΠΑ με διαφανές ανθεκτικό υλικό και να τη μετατρέψουν έτσι σε ενυδρείο όπου οι διερχόμενοι θα μπορούν έναντι μικρού αντιτίμου να απολαμβάνουν παρατηρούντες την πλούσια ιχθυοπανίδα που φωλεύει στην οπή.
Κατ' άλλους η αξιοποίησή της πρέπει να λάβει άλλη μορφή. Να διενεργείται εκεί ετησιώς συναυλία με το ομώνυμο ροκ συγκρότημα "ΤΡΥΠΕΣ" (Καρράς, Αγγελάκας, Κανατίδης, Φλωροσκούφης) το οποίο θα επανασυσταθεί για το σκοπό αυτό.
Ευχόμαστε ολόψυχα ο προβληματισμός των ιθυνόντων να καταλήξει σύντομα εις αίσιον τέλος και η ΤΡΥΠΑ, όπως κι αν αξιοποιηθεί, να ενταχθεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
(Φωτογραφία: Η τρύπα, όπως είναι σήμερα.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.