(Από την τοπική εφημερίδα του Αλιβερίου ΠΟΛΙΤΗΣ, φύλλο 25, Ιούνιος 2011)
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΑΠΟ ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
(Σημείωση προς τους αναγνώστες του blog: Η Παρέμβαση είναι Ένωση Πολιτών της Περιοχής του Αλιβερίου)
"Επίσης επανέλαβε το περσινό ερώτημα προς την εφορεία νεώτερων μνημείων και την ΔΕΗ, σχετικά με την τύχη του παλιού εργοστασίου (Μονάδες 1 και 2 του 1950). Η παρέμβαση του συλλόγου μας, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα, γιατί η απάντηση της εφορείας νεώτερων μνημείων δείχνει ότι, το εργοστάσιο θα διατηρηθεί ως μνημείο της νεότερης βιομηχανικής αρχιτεκτινικής και θα κατεδαφιστούν οι νεώτερες (μονάδες 3 και 4). Ο δε χώρος θα διαμορφωθεί και θα αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Παραθέτουμε την απάντηση και επιφυλασσόμαστε για την δημοσίευση του γενικού πλάνου ανάπλασης που θα εγκριθεί από το ΚΑΣ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ: Τον πολιτιστικό Σύλλογο "Ένωση Ταμυναίων Πολιτών η Παρέμβαση", Αθήνα 17 Μαϊου του 2011.
ΘΕΜΑ: Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον κόλπο του Αλιβερίου.
Αναφερόμενοι στο έγγραφό σας με αριθμό πρωτ. 71-18/04/2011 με θέμα την κήρυξη του πρώτου εργοστασίου της ΔΕΗ στον κόλπο του Αλιβερίου, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το ΥΠΠΟΤ με την Υ.Α.
ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ11/376ΟΙ1511 07.10.201 Η απόφαση, έχει ήδη εγκρίνει την μελέτη για την α) αανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών καταλοίπων και β) χωροθέτηση - ανέγερση κτιρίου φύλαξης και συντήρησης ευρημάτων που εντοπίστηκαν στο χώρο του ΑΗΣ Αλιβερίου.
Επίσης η υπηρεσία μας έχει υποβάλλει τις απόψεις της για το θέμα της μελέτης αποκατάστασης και ανάπλασης του χώρου του ΑΗΣ Αλιβερίου, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί στο ΚΑΣ/ΚΣΝΜ προς συζήτηση. Σημειώνουμε ότι, η ανωτέρω μελέτη προβλέπει τη διατήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση του αρχικού κτιρίου, του πρώτου μεταπολεμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που αναφέρεστε, καθώς και των δύο καπναγωγών που το εξυπηρετούσαν.
Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι, λόγω της ύπαρξης αρχαιοτήτων στον ευρύτερο χώρο του εργοστασίου, το ΥΠΠΟΤ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο και εξετάζει συνολικά το θέμα προστασίας του ανωτέρω χώρου.
Ο Προϊστάμενος της Εφορείας,
Ορέστης Βαβατσιούλας
Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
με Α' βαθμό".
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
Εγώ κρίνω θετικά την εξέλιξη αυτή και μπράβο στην Παρέμβαση για την πρωτοβουλία που πήρε, να στείλει επιστολή και να ζητήσει τη διατήρηση του εργοστασίου. Μακάρι όσα αναφέρονται να υλοποιηθούν. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και αξίζει να διατηρηθεί, σαν μνημείο. Όμως θέλω να τονίσω κάτι. Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί πριν 20 χρόνια ώστε να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση το λιγνιτωρυχείο, ο σιδηρόδρομος μεταφοράς με τα τρένα, και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας του λιγνίτη στον ΑΗΣ Αλιβερίου. Το λιγνιτωρυχείο έχει εγκαταλειφθεί, το σιδηροδρομικό δίκτυο αποξηλωθεί, τα τρένα "σαπίζουν", και στο χώρο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας κατασκευάζεται η μονάδα φυσικού αερίου. Αν αυτά είχαν διατηρηθεί, και μάλιστα είχε δημιουργηθεί ένα αξιόλογο μουσείο ίσως και περιβαλλοντικό κέντρο, θα ήταν μοναδικά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν κατασκευάστηκαν το 1950 ήταν τα πιο σύγχρονα στα Βαλκάνια. Οι όλες εγκαταστάσεις θα προσέλκυαν κόσμο και τουρίστες. Και πάλι συγχαρητήρια στην Παρέμβαση για την πρωτοβουλία που πήρε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.