Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα


26 Απριλίου 1937. Γερμανικά και Ιταλικά αεροσκάφη εκτελούν μία αποστολή για λογαριασμό του Φράνκο,επεμβαίνοντας ενεργά στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα, ήταν μια πραγματική σφαγή. Η φρίκη του βομβαρδισμού συγκίνησε τον Πικάσο ,ο οποίος ζωγράφισε τον ομώνυμο πίνακα.

 Η αεροπορική δύναμη Κόνδωρ έσπευσε να σώσει τον Φράνκο που παρά την υπεροπλία του δεν μπορούσε να καταλάβει τη Μαδρίτη. Οι ναζί έσπευσαν να κάνουν αυτό που ήξεραν να κάνουν πολύ καλά. Να βομβαρδίζουν αμάχους! Επέλεξαν τη Γκουέρνικα μια πόλη των Βάσκων για να δοκιμάσουν τις βόμβες που λίγο αργότερα θα χρησιμοποιούσαν κατά όλης της Ευρώπης. Η αεροπορία του απατεώνα Γκαίρινγκ, αρχηγού του γερμανικής αεροπορίας που την ίδια ώρα πούλαγε όπλα -χωρίς να φαίνεται βέβαια- στους δημοκρατικούς της Ισπανίας, διέλυσε μια πόλη που δεν είχε ούτε έναν στρατιωτικό στόχο!

Δείτε το σπαρακτικό βίντεο από το έγκλημα που έγινε στη Γκουέρνικα.

Πηγή: OnAlert.gr

----------------------------------------------------------------------------

Θα ήθελα να παραθέσω ένα απόσπασμα από το σχολικό βιβλίο ιστορίας της Γ' Λυκείου, σχετικά με το γεγονός, που μου έκανε εντύπωση!

"Λέγεται ότι, όταν ένας αξιωματικός της Γκεστάπο που επισκέφτηκε το ατελιέ του Πικάσο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον ρώτησε, δείχνοντάς του τον καμβά όπου είχε ζωγραφίσει την "Γκουέρνικα", "Εσείς το κάνατε αυτό;", ο καλλιτέχνης του απάντησε: "Όχι, εσείς το κάνατε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.