Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Поехали = πάμε!


Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961, απ' το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζαχστάν, ξεκινούσε το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα, η αποστολή του διαστημοπλοίου Βοστόκ 1 (ρωσ. Восто́к-1 = Ανατολή), με επιβάτη το Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (ρωσ. Юрий Алексеевич Гагарин).

Ο Θρίαμβός μας στο Διάστημα - Ύμνος στη Σοβιετική χώρα
Για τη σημερινή λοιπόν μέρα, η οποία εορτάζεται στη Ρωσία και στις άλλες πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ ως "Ημέρα Κοσμοναυτικής", παραθέτω το ρώσικο τραγούδι για τον Γκαγκάριν "Знаете, каким он парнем был" ("Ξέρετε ποιος ήταν αυτός ο άνδρας;"), σε στίχους Nikolai Dobronravov (Николай Николаевич Добронравов) και μουσική της Aleksandra Pakhmutova (Александра Николаевна Пахмутова). Ερμηνευτής είναι ο Yuri Gulyayev ( Юрий Александрович Гуляев). Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1971. Δυστυχώς, ελλείψει χρόνου, λόγω διαβάσματος για τις Πανελλαδικές, δεν το έχω μεταφράσει στα Ελληνικά...!

Τη φράση "παγιέχαλι" (ρωσ. πάμε), που αναφέρεται και στο τραγούδι, την αναφώνησε ο Γκαγκάριν κατά τη στιγμή της απογείωσης του διαστημοπλοίου!



Για να διαβάσετε το άρθρο που είχα γράψει για την επέτειο των 50 χρόνων απ' την πτήση του Γκαγκαριν, κάντε κλικ ΕΔΩ.

2 σχόλια:

  1. καλή Ανάσταση της ΕΣΣΔ λοιπόν

    για το ταξίδι του ανθρώπινου είδους προς την ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση φίλε akrat!!!

      Η διάλυση της ΕΣΣΔ, ήταν ένα ιστορικό έγκλημα, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί...!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.