Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Αφιέρωμα της ΝΕΡΙΤ στον Μάνο Χατζιδάκι

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, η ΝΕΡΙΤ θα μεταδώσει ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα την Κυριακή 15 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, στις 13.00 θα προβληθεί το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις και Τρίτο Πρόγραμμα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκευά, το οποίο είναι αφιερωμένο στην πολύτιμη συνεισφορά του στο Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοφωνίας.
Η παρουσία του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη στον σταθμό αποτέλεσε σημείο αναφοράς και στάθηκε η πιο ποιοτική και δημιουργική περίοδος του Τρίτου Προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση και υλοποίηση των σχεδίων του ήταν η επιλογή κατάλληλων και ταλαντούχων συνεργατών, που τους διάλεξε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: νέοι, μορφωμένοι, ταλαντούχοι, ακούραστοι. Ο Γιώργος Κουρουπός, ο Νίκος Κυπουργός, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Ειρήνη Λεβίδη, ο Δημήτρης Μαυρίκιος κ.α. θυμούνται με συγκίνηση τις πρώτες μέρες του Τρίτου υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι και καταθέτουν τις εμπειρίες τους στην κάμερα της εκπομπής.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό αρχείου, όπως πλάνα από τους διαδρόμους και τα στούντιο της Ραδιοφωνίας, συνοδευμένα από σχόλιο του Μάνου Χαζτιδάκι, που μεταδόθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα στις 20 Μαϊου 1979.
Αφιερωμένο στον «Μεγάλο Ερωτικό» είναι το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα από τη σειρά «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ», το οποίο θα μεταδοθεί στις 14.00. Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει τις συνθήκες δημιουργίας του έργου μέσα από τις μαρτυρίες του ίδιου του συνθέτη και των ερμηνευτών. Μέσα από πλάνα αρχείου, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την ιδέα που στάθηκε αφορμή για τη σύνθεση του «Μεγάλου Ερωτικού» στη διάρκεια της Δικτατορίας το 1972, για το περιεχόμενό του, αλλά και για τη συνεργασία του με τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του «Μεγάλου Ερωτικού» και ο Ανδρέας Ροδουσάκης, εκτελεστής μουσικός του έργου, περιγράφουν τη συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και την επίδραση που άσκησε στην πορεία τους. Εκτιμούν την μουσική αξία του έργου, παραθέτοντας τα στοιχεία που το αναδεικνύουν σε μείζον πνευματικό γεγονός και σταθμό στην πορεία της ελληνικής μουσικής. Την αφήγηση πλαισιώνουν σπάνια ντοκουμέντα, με πλάνα κατά την ώρα της ηχογράφησης του «Μεγάλου Ερωτικού» στα στούντιο παραγωγής της Columbia.
Το αφιέρωμα κλείνει στις 14.40 με την εκπομπή «20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ – Μάνος Χατζιδάκις».
Πηγή: ΝΕΡΙΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.