Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αφιέρωμα της ΝΕΡΙΤ στα εκατό χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Πηγή εικόνας: ΝΕΡΙΤ
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ΝΕΡΙΤ θα μεταδώσει το Σαββατοκύριακο ένα τηλεοπτικό ιστορικό αφιέρωμα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Ιουνίου στις 14.00 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ του BBC «ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» (Ι was there, the Great War Interviews), παραγωγής 2014.

Πρόκειται για ένα συγκινητικό αφιέρωμα στο ανθρώπινο πρόσωπο του πολέμου, μέσα από τα εκθέματα του Αυτοκρατορικού Μουσείου Πολέμου (Imperial War Museum) στο Λονδίνο – ένας εξαιρετικός θησαυρός που βασίζεται σε μαρτυρίες αυτοπτών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα μικρό απόσπασμα της σειράς-ορόσημο του BBC με τίτλο «The Great War» που γυρίστηκε πριν από 50 χρόνια. Μέσα από τις συνεντεύξεις, ζωντανεύουν η φρίκη των βομβαρδισμών, η αγωνία των νεαρών ανδρών που αναγκάστηκαν να γίνουν δολοφόνοι, τα μικρά διαστήματα ειρήνης στα πεδία των μαχών και οι σπαρακτικές ιστορίες γυναικών που έχασαν στο μέτωπο τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 13.15 η ΝΕΡΙΤ θα μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση τη συναυλία που θα δώσει την προηγουμένη (28.06.14) η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης στο Σαράγεβο.

Υπό τη διεύθυνση του Franz Welser-Möst, η Φιλαρμονική της Βιέννης με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Εθνικού Θεάτρου του Σαράγεβο, θα ερμηνεύσει έργα Joseph Haydn, Johannes Brahms, Franz Schubert, Maurice Ravel κ.α., σε μια προσεγμένη τηλεοπτική συμπαραγωγή της EBU, που επιμελήθηκαν οι δημόσιες τηλεοράσεις της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (BHRT), της Γαλλίας (France Télévisions) και της Γερμανίας (ZDF).

Η συναυλία θα δοθεί μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη Vijećnica της βοσνιακής πρωτεύουσας – ένα σημείο υψηλού συμβολισμού, αφού μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα δολοφονήθηκε το 1914 ο αρχιδούκας Φερδινάνδος, γεγονός που πυροδότησε και την έκρηξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΝΕΡΙΤ

------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Οι πόλεμοι αποτελούν τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας του ανθρώπου! Μετά από κάθε πολεμική σύρραξη, οι λαοί επιζητούν την ειρήνη, αλλά δεν αργεί η ώρα που μια νέα πολεμική εστία αρχίζει να καίει, καθώς η ιστορική μνήμη είναι περιορισμένη και επικρατούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Όπως είχε διατυπώσει ο Καρλ Μαρξ: "Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα". Κατά βάθος, κανένας λαός δεν θέλει πόλεμο, αλλά οι έντεχνοι μηχανισμοί προπαγάνδας των ισχυρών φανατίζουν τις μάζες και παρουσιάζουν τον πόλεμο ως μόνο λύση! Οι μόνοι πόλεμοι που είναι αποδεκτοί είναι οι αμυντικοί, στους οποίους υπερασπίζεται η ακεραιότητα μιας χώρας έναντι στον ξένο εισβολέα ( πχ Ελλάδα 1940, Σοβιετική Ένωση 1941)!

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος; Η ιστορική γνώση, χωρίς δογματισμούς και μονομέρεια! Ο σύγχρονος άνθρωπος επιβάλλεται να γνωρίζει καλά, εκτός απ' την ιστορία της πατρίδας του, και παγκόσμια ιστορία! Δυστυχώς κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν ισχύει...! Εδώ επικρατεί μια "Ελληνοκεντρική" άποψη για την ιστορία. Επιμένουμε διαρκώς σε ένα λαμπρό ιστορικό παρελθόν (Αρχαιότητα, Βυζάντιο), δίνοντας λιγότερη σημασία σε σχετικά πρόσφατα γεγονότα της ιστορίας. Για παράδειγμα την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο τα έχω διδαχτεί ... 3 ... φορές (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Νεότερη ιστορία δεν έχω διδαχθεί ποτέ ολοκληρωμένα στο σχολείο. Είναι σημαντικό οι μαθητές της χώρας να γνωρίζουν για γεγονότα όπως οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος, η Χούντα...! Είναι αρκετά σημαντικό το λαμπρό παρελθόν της Αρχαιότητας και του Βυζαντίου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε και στη Νεότερη Ιστορία, σε Ελληνικό και Παγκόσμιο επίπεδο!

Αν κάποιος έχει κατανοήσει τη ματαιότητα ενός πολέμου, τα δεινά και τις καταστροφές που προκαλεί στις ανθρώπινες ψυχές, τους νεκρούς και τα ορφανά, την καταστροφή σημαντικών τομέων μιας χώρας, όπως η παιδεία, η υγεία, η βιομηχανία και η οικονομία, δεν θα θέλει πόλεμο, αλλά ειρήνη. Μόνο με ιστορική γνώση, χωρίς δογματισμούς, θα τεθούν οι βάσεις για την συμφιλίωση των λαών, την συνεργασία και τον γόνιμο διεθνισμό...! Ίσως φτάσει στο μέλλον μια μέρα, που οι διαφορές των κρατών δεν θα λύνονται με τη δύναμη των όπλων, αλλά με τη δύναμη της διπλωματίας...!

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.